11 Mayıs 2008 Pazar

Loch Ness Canavarı


Son 2 dönemdir aldığımız pazarlama dersleri sayesinde pazarlama konusunda az çok bilgi sahibi olduk. Hatta sokakta bile gordugumuz birşeyi sahip olduğumuz sınırlı pazarlama bilgimizle yorumlamaya çalışıyoruz. Ürünlere bir de pazarlamacı gözlüğümüzle bakalım diyerek sadece bu sebepten kipanın market kısmını gezen arkadaşlarımı biliyorum. Ama bunlar hep "birşeyle" alakalı yorumlar, olmayan birşeyi pazarlamaksa çok ayrı bir konu tahminimce. Yanlış hatırlamıyorsam, bu olmayan birşeyi pazarlama konusuna 1-2 defa değinmiştik derslerimizde.

Bu konuya en güzel örnek olarak muhtemelen İskoçya'nın Loch Ness canavarı yani nam-ı değer Nessie'yi örnek gösterebiliriz. Bu sözde canavarımızın tarihi çok eskilere dayanıyor aslında. Milattan sonra yazılan bir eserde bu canavarla ilgili bir hikaye bile vardır. Nessie'yle ilgili ilk kayıt budur. Daha sonra 19.yy'da Britanya'nın ünlü bir Lordu bir kitabında bu canavarı arkadaşlarıyla beraber gördüğünden söz etmiştir. Ama İskoç halkının gözünün açılması 1930lara dayanır. Loch Ness gölü cevresindeki otel sahiplerinde biri gölün etrafında dolaşırken ,biraz önce bahsettiğim bazı eserlere de dayanarak, çok büyük bir yaratık gördüğünü iddia eder ve olaylar gelişir. Kimisi Nessie'nin fotoğrafını çektiğini iddia eder, uzmanlar tarafından incelenince montaj olduğu ortaya çıkar, kimisi de oyuncaklarla ve ışık oyunlarıyla saçma sapan videolar çeker. Teknoloji geliştikçe de sonarlarla araştırmalar yapılmaya, belgesellere konu olmaya başlar. Nessie'yle ilgili bir belgeselde ise gölün tamamını üşenmeden sonarla taramalarına rağmen böyle bir varlığa rastlanmadığı söylenmiştir, ama gölün derinliği bazı yerlerde 300mt'ye kadar vardığı ve bu bölgelerde sağlıklı araştırmalar yapılamadığını söyleyip yine araştırmanın ucu açık bırakılmıştır. Bu ucu açık araştırma da yerli halkın işine gelmiştir, "Bizim Nessie saklanmıştır bi yeraltı mağrasına, akıllı hayvandır o" deyip işin içinden çıkmışlardır.

Nessie'nin benzetildigi hayvan tarih öncesi bir hayvana benzetildigi için zaten yaşadığımız dönemde onun yaşama şansı bile yoktur ama İskoçlar çok örgütlü (tüm İskoç halkı) ve çok iyi bir pazarlama stratejisiyle binlerce turist çekip, ceplerini yıllardır dolduruyorlar. Üstüne üstlük hayatında sonar görmemiş birsürü zavallı turiste tekne turlarında , zaman zaman balık sürülerini canavar diye gösterdikleri de bir gerçektir. Burdan İskoç halkını tebrik etmek istiyorum çünkü bir asıra yakın bir zamandır ülke ekonomisine katkı sağlayacak kadar önemli bir pazarlama yapmışlardır ve bunu "yoktan var etmişlerdir".

4 yorum:

Melike Demirbağ Kaplan dedi ki...

Oğuzhan birincisi pazarlama bilginizi çok hafife almışsın, size şunu söyleyebilirim ki şu an Türkiye'de kendine "Pazarlama Müdürü" diyen bir çok insandan daha çok pazarlama biliyorsunuz, ve bunu söyleyen de bir ben değilim.

İkincisi Nessie süper bir örnek olmuş. Biz de Van gölü canavarını böyle pazarlamaya çalıştık ama beceremedik işte. Neyse ki, biz de daha çok canavar var, enflasyon canavarı, trafik canavarı, töre canavarı falan. Onlardan gidelim bari.

fatma.sayin dedi ki...

heheheh sırf ürünlere bakmak için kipanın market kısmını gezen kişi benim sanırsam:D:D

Mehmet Caner Dink dedi ki...

fatma hemen ifşa etmeseydin kendini be cnm ya :)
oğuz gerçekten çok can alıcı bi konuya değinmiş, özellikle bunu ülkemizle karşılaştırınca... Van Gölü Canavarı olarak ortaya atılan neyse varlık/yokluk bir ara iyi bir gündem yaratmış olmasına rağmen ülkemiz "Doğrucu Davut" halkı tarafından -ki buna ben de dahilim- sonuna kadar yalanlanmış ve İskoç halkının yarattığı merak ve kazançla karşılatırılınca bir hiç olarak tarihe geçmiş olmayan şeyi pazarlama konusuna örnektir. Olmasa nolur ya? Yap reklamını gitsin, di mi sevgili halkım? Ne kaybedersin, sorayım sana?

-Bir başkadır benim memleketim!!!
?

loan lending plc dedi ki...

i Sayin Igein, Aiicco sigorta kredi kredi sirketi temsilcisi, is için kisisel bir kredi ihtiyacim var ki? Bu e-posta bize ilgileniyorsaniz eger biz,% 3 faiz oraniyla kredi vermek: Eger kredi transferi belge derhal ok ile devam etmek ( igein_h_yizevbekhai@admin.in.th )