23 Mart 2008 Pazar

KÜRESEL ISINMAYA DUYARLI BULAŞIK MAKİNALARI !

Geçen akşam oturup reklamları izlerken bir bulaşık makinası reklamı takıldı gözüme. Diyordu ki "ekonomik su kullanımı ile çevre dostudur" gibilerinden bir takım replikler ilişti kulağıma. Zaten bir kaç saniye süren bu reklam bitti ama benim aklımda bişeyler dönüp durmaya başladı.
Eskiden bulaşık makinası reklamlarının nasıl olduğunu hatırlarmısınız? Çalışan kadınların, çocuklu bayanların, vakti az olanların hatta bekar yalnız yaşayan erkeklerin can simidi gibiydi. Yani pazarlama stratejileri bu yöndeydi firmaların. Peki nereden çıktı bu ekonomik su kullanımı?
Hatırlarsınız geçen yaz bir hayli kurak bir yaz geçirdik hatta Başbakan bile kovaya su doldurup yıkanıyormuş. Durum şu ki üretici firmalar çevreci bir yaklaşımla (yada öyle görünmek isteyerek) reklamlarının pazarlama stratejilerini değiştirdiler. Bütün bulaşık makinası üreticileri sanki 2007 yazını düşünerek üretmişler bulaşık makinalarını. Düşünmüşler taşınmışlarda küresel ısınmadan kaynaklanan susuzluk sorununu çözmek için yeni bulaşık makinaları tasarlamışlar. Tabii ki tamamiyle yalan... Dikkatli tüketiciler acaba bu 180 derece dönme reklamların farkına varmıyorlar mı ? Belki gerçekten ekonomik su kullanıyordur bu duyarlı bulaşık makinaları ama kuraklık gibi bir felaketi bile kendi avantajlarına çevirerek kar ve pazar paylarını yükseltmeyi planlayan üretici firmalara ne demeli?
Bu reklamda aslında tüketicinin duygularına ve duyarlılığına hitap etmişler yani bir tür "bizim bulaşık makinalarımızı alın biz çok çevreciyiz, ekolojik yapıyı düşünüyoruz bizi tercih edin" diyorlar. Türk toplumu olarak biraz duygusal olduğumuz için kaleyi içten fethetmeye çalışıyorlar. Tabii ki bu da bir yöntemdir, savaşta her yol mübahtır felsefesiyle piyasada fark yaratmak istemişler. Haklıdırlar amaca ulaşmak için geçilen her yol kutsaldır. Tebrik ediyoruz kendilerini. Ben de kanalizasyon sularını arıtıp içme suyu üreten bir makina geliştirip piyasada pazar oluşturacağım. Bu konulara ilgi güzel olunca insanın iştahı kabarmıyor değil :)

1 yorum:

Melike Demirbağ Kaplan dedi ki...

Ben bulaşık makinesi kullanmıyorum, kullanmayı da düşünmüyorum, çünkü:

1) Daha ekonomik oldukları kanaatinde değilim, ha eğer bulaşık yıkarken suyu sonuna kadar açar ve sürekli akmasını seyredersen tabii ki su harcarsın. Ama her bir tabak için çeşmeyi açar ve kaparsan o zaman bir şey olmaz, nitekim evime gelen 4 ytl'lik su faturasından da anlayabiliyoruz bunu.

2) Zaman tasarrufu hiç değil, makineyi doldurana kadar 3 gün beklemektense 5 dakikada iki bardağı yıkayıveririm.

3) Sağlık açısından ciddi sakıncaları var, o abuk sabuk deterjanların ne kadarının tabak-çanak üzerinde kaldığını ne siz sorun ne ben söyleyeyim.

Gazlamaya devam etsinler bulaşık makinelerini :)